Deze bbq gebruik ik ook als houtoven. Dit doe ik door de voorkant af te sluiten met een zelfgemaakte oven-deur en een pizzasteen in de oven.
Voilà, mijn eigen steenoven, op hout gestookt!
Heerlijk om brood in te bakken...
Een van mijn favorieten broodsoorten is een heerlijke italiaanse Focaccia.
Om deze op tradionele wijze te maken heb je het volgende nodig:
750 gram bloem, italiaans type 00
1/2 theelepel fijn zeezout
1 el droge gist
10 el extra vergine olijfolie, plus extra om in te vetten.
400-450 ml warm water
Verse rozemarijn, uit eigen tuin
Grof mediteraans zeezout
2 taart/ pizza bakvormen van 25 cm diameter en min 4 cm hoog
Zeef de bloem en het fijne zeezout in een grote kom. Voeg ook de gist toe. Voeg 3el olijfolie toe en wrijf alles met de vingers door elkaar tot het op broodkruim lijkt.
Schenk het water erbij en meng alles met de hand tot een samenhangend deeg.
Laat het deeg op een met bloem bestoven werkblad glijden. Kneed het deeg in ongeveer 10 minuten tot een gladde en soepele bal.
Het deeg moet nu heel zacht zijn, bijna niet mee te werken.
Leg het deeg in een met olijfolie ingevette kom, dek af met een vochtige theedoek en laat 1,5 uur rijzen op een warme plek tot het deeg in volume verdubbeld is.
Druk het lucht uit de gerezen bal en verdeel deze in 2 stukken.
Rol van elk deel weer een bal en rol op een met bloem bestoven werkblad ieder deel uit tot een platte schijf van ong. 25 cm doorsnede.
Doe beide deegstukken in een met olijfolie ingevette bakvorm, dek af met een vochtige theedoek en laat nogmaals 30 min. rijzen.
Stook de steenoven lekker op. Heb je geen steenoven dan verwarm je de oven voor op 200•C.
Druk je vingers tot aan de bodem in het deeg zodat er diepe kuiltjes ontstaan.
Besprenkel het royaal met olijfolie (5el) de rozemarijn en wat grof zeezout naar smaak.
Dek de bakvormen weer af en laat nogmaals 30 min. rijzen.
Besprenkel de Frocattia's met water en bak ze in 20-25 min. goudbruin.
Besprenkel de overgebleven olijfolie over de broden en laat op het rooster afkoelen.
Varieer ook eens met tomaat, olijfen en/of obergine.
Eet smakelijk!
Eetweetje: Het woord focaccia betekend letterlijk 'brood dat direct op de haard is gebakken'. Het woord is afkomstig van het latijnse woord voor 'haard':focus. In het Ligurische dialect word deze broodsoort fugassa genoemd. Hoewel foccaccia van elk soort pizzadeeg kan worden gemaakt, schuilt het geheim van de echte, dikke focaccia in het 3 maal rijzen van het deeg en de kuiltjes die je met je vingertoppen in het deeg maakt, zodat het deeg tijdens het bakken de olijfolie veel beter op kan nemen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten