maandag 13 oktober 2014

Gezond snoepen en afvallen met je eigen chocola!

Zeg eens eerlijk… 
Wie houdt er nu niet van chocola?!
Maar met al die geraffineerde suikers en slechte vetten in de supermarktversies natuurlijk niet echt gezond. 
Maar wat nu als je het zelf maakt? 
Van bijvoorbeeld kokosolie, een verantwoord zoetmiddel en ongebrande cacao? Tja, dan wordt het ineens een heel ander verhaal.

Rauwe cacaopoeder is gezond omdat het in tegenstelling tot de 'supermarkt' cacao ongebrand en onbewerkt is. 
Door het branden en bewerken gaan juist heel waardevolle en zeer gezonde voedingsstoffen verloren. 
Rauwe cacao bevat wel die gezonde stoffen zoals flavonoïden, antioxidanten, magnesium, koper, vitamine P, serotonine en theobromine die goed voor het hart, de bloeddruk, je energiepeil, zenuwstelsel, immuunsysteem, cholesterolgehalte en gemoedstoestand zijn én beschermt tegen ouderdomsverschijnselen.  
Mix je de ongebrande cacao dan ook nog eens met een gezond en stabiel vet als kokosolie en een natuurlijk en minder slecht zoetmiddel als stevia, ahornsiroop, honing of agavesiroop dan zit je helemaal goed. Van kokosolie is bekend dat het onze stofwisseling verhoogt: een handig hulpmiddel bij het afvallen. Daarnaast bestaat kokosolie uit zo'n 50% laurinezuur en een deel caprylzuur, stoffen die een antibacteriële en schimmelwerende werking hebben.

Maar hoe maak je nu je eigen chocola?
Laat kokosolie smelten in een pan op het vuur en draai daarna het vuur uit, roer er daarna wat cacaopoeder en zoetmiddel door. Leg een bakvel in een ovenschaal en strooi je vulling over de bodem. Zo kun je eindeloos variëren met kokosrasp, noten, krenten, plakjes dadelpuree, gedroogd fruit of bijvoorbeeld goji bessen. Net wat jij lekker vindt. Giet er vervolgens het chocolademengsel overheen, laat het geheel opstijven in de koelkast en klaar is je gezonde choc!
Uiteraard is dit ook heel leuk om met je kinderen uit te proberen! Mijn tip voor de herfstvakantie? In plaats van een plak kun je ook bonbons maken. Je giet het mengsel dan niet in een ovenschaal, maar in een ijsblokjesvorm. Zet de verschillende vullingen klaar en laat je kinderen zelf kiezen wat ze in hun vormpje willen doen. Het chocolademengsel erover heen gieten en in de koelkast laten opstijven. Kinderlijk eenvoudig en toch lekker. 

Bon(bon) appétit!

(Bron: Bakkerij van Maanen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten