Zeg eens eerlijk…
Wie houdt er nu niet van chocola?!
Maar met al die geraffineerde suikers en
slechte vetten in de supermarktversies natuurlijk niet echt gezond.
Maar wat nu
als je het zelf maakt?
Van bijvoorbeeld kokosolie, een verantwoord zoetmiddel
en ongebrande cacao? Tja, dan wordt het ineens een heel ander verhaal.
Rauwe cacaopoeder
is gezond omdat het in tegenstelling tot de 'supermarkt' cacao ongebrand en
onbewerkt is.
Door het branden en bewerken gaan juist heel waardevolle en zeer
gezonde voedingsstoffen verloren.
Rauwe cacao bevat wel die gezonde stoffen
zoals flavonoïden, antioxidanten, magnesium, koper, vitamine P, serotonine en
theobromine die goed voor het hart, de bloeddruk, je energiepeil, zenuwstelsel,
immuunsysteem, cholesterolgehalte en gemoedstoestand zijn én beschermt tegen
ouderdomsverschijnselen.
Mix je de
ongebrande cacao dan ook nog eens met een gezond en stabiel vet als kokosolie
en een natuurlijk en minder slecht zoetmiddel als stevia, ahornsiroop, honing
of agavesiroop dan zit je helemaal goed. Van kokosolie is bekend dat het onze
stofwisseling verhoogt: een handig hulpmiddel bij het afvallen. Daarnaast
bestaat kokosolie uit zo'n 50% laurinezuur en een deel caprylzuur, stoffen die
een antibacteriële en schimmelwerende werking hebben.
Maar hoe maak je nu
je eigen chocola?
Laat kokosolie smelten in een pan op het vuur en draai daarna
het vuur uit, roer er daarna wat cacaopoeder en zoetmiddel door. Leg een bakvel
in een ovenschaal en strooi je vulling over de bodem. Zo kun je eindeloos variëren met kokosrasp, noten, krenten, plakjes dadelpuree, gedroogd fruit of
bijvoorbeeld goji bessen. Net wat jij lekker vindt. Giet er vervolgens het
chocolademengsel overheen, laat het geheel opstijven in de koelkast en klaar is
je gezonde choc!
Uiteraard is dit
ook heel leuk om met je kinderen uit te proberen! Mijn tip voor de
herfstvakantie? In plaats van een plak kun je ook bonbons maken. Je giet het
mengsel dan niet in een ovenschaal, maar in een ijsblokjesvorm. Zet de
verschillende vullingen klaar en laat je kinderen zelf kiezen wat ze in hun
vormpje willen doen. Het chocolademengsel erover heen gieten en in de koelkast
laten opstijven. Kinderlijk eenvoudig en toch lekker.
Bon(bon) appétit!
(Bron: Bakkerij van Maanen)

Maar hoe maak je nu je eigen chocola?
Laat kokosolie smelten in een pan op het vuur en draai daarna het vuur uit, roer er daarna wat cacaopoeder en zoetmiddel door. Leg een bakvel in een ovenschaal en strooi je vulling over de bodem. Zo kun je eindeloos variëren met kokosrasp, noten, krenten, plakjes dadelpuree, gedroogd fruit of bijvoorbeeld goji bessen. Net wat jij lekker vindt. Giet er vervolgens het chocolademengsel overheen, laat het geheel opstijven in de koelkast en klaar is je gezonde choc!
Bon(bon) appétit!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten